İsrail ordusu, Gazze ile Mısır sınırı boyunca uzanan ve Philadelphi Koridoru olarak bilinen stratejik bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Bölgeden sınırlı bilgi gelmeye devam ediyor. Hamas ise saldırı halinde müzakere olmayacağını ancak savaşın durdurulması halinde tam bir anlaşmaya hazır olduklarını duyurdu.
Savunma Bakanı Yoav Gallant, bölgede Hamas’ın Gazze’ye silah kaçırmak için kullanıldığını söylediği yaklaşık 20 tünelin bulunduğunu kaydetti.
Mısır televizyonuna konuşan bazı kaynaklar bu iddiayı yalanladı ve İsrail’in Refah’a düzenlediği askeri operasyonu meşru kılmaya çalıştığını söyledi.
İsrail ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada, 6 Mayıs’tan bu yana Refah operasyonunda 300 Hamas üyesini öldürdüğünü açıkladı.
Bölgedeki sağlık görevlileri ise sadece Perşembe günü en az 12 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu. Bu kişilerin sivil olduğu da savunuldu.
Filistin Kızılayı, Refah’ta çağrıya giden iki sağlık görevlisinin bir ambulansın direkt olarak bombalanması nedeniyle öldürüldüğünü açıkladı.
Ajanslarda üniformalı görevlilerin, kefenler önünde dua ederken görüntüleri yer alıyor.
İsrail – Mısır ilişkileri Refah operasyonu ile gerilmiş durumda.
Tel Aviv, sınır hattının “Gazze Şeridi’ne düzenli silah kaçırılan bir can damarı” olarak tanımlıyor.
Philadelphi Koridoru, Mısır ile olan 13 km’lik sınırın Gazze tarafı boyunca uzanan, yer yer sadece 100 metre genişliğindeki bir tampon bölge.
Mısır daha önce sınır ötesi tünelleri imha ettiğini ve böylece silah kaçakçılığını imkansız hale getirdiğini açıklamıştı.
Al-Qahera News’in haberinde yer verdiği üst düzey Mısırlı bir kaynak ise İsrail’i “bu iddiaları Refah’a yönelik operasyonu sürdürmek ve savaşı siyasi amaçlarla uzatmak için kullanmakla” suçladı.
Hamas’ın 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail Gazze’ye yönelik büyük bir yıkıma ve on binlerce sivilin ölümüne neden olan askeri bir operasyon başlattı. İsrail ordusu, savaşta zafer elde etmek için Refah’ın kontrolünü almak zorunda olduğu konusunda ısrarcı.
Gazze Sağlık Bakanlığı’nın aktardığına göre Gazze’de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 36 bin kişi İsrail saldırılarında öldürüldü.
İsrail, son olarak Refah’ta yerlerinden edilmiş insanların konakladığı çadır kenti hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi. Burada çoğu yanarak olmak üzere en az 45 kişi öldü.
Bu saldırı uluslararası toplum tarafından tepkiyle karşılandı. Birçok başkentte İsrail saldırılarının acilen durdurulması talebiyle kitlesel gösteriler düzenlendi.
İsrail’de üst düzey bir yetkili, Hamas ile Gazze’de devam eden savaşın en azından bu senenin sonuna kadar sürmesini beklediklerini söyledi.
Mısır ve İsrail arasındaki gerilim ise İsrail güçlerinin üç hafta önce Refah geçiş noktasının Gazze tarafının kontrolünü ele geçirmesinden bu yana tırmanıyor.
Bu hafta içerisinde İsrail ve Mısır’a ait birlikler arasında çıkan çatışmada bir Mısır askeri öldürüldü.
İsrail gibi Mısır da Hamas’ın 2006 yılında iktidara gelmesinden bu yana Gazze sınırında abluka uyguluyor.
Hamas, Mısır’da “terör örgütü” olarak tanımlanan ve yasaklanan Müslüman Kardeşler’in uzantısı olarak görülüyor.
Ancak Mısır, Hamas’la kanalları açık tutmaya devam ediyor ve Hamas’ın Gazze’de tuttuğu İsrailli rehineleri serbest bırakması için İsrail’le dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yapıyor.
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’nin Refah kentindeki askeri operasyonlarını, saldırılarını ve diğer faaliyetlerini acilen durdurması gerektiğine hükmetti. Karara gerekçe olarak, İsrail’in askeri faaliyetlerinin Filistin halkı için “acil risk” teşkil etmesi gösterildi.