İstanbul Küçükçekmece’de bulunan 3 katlı bina bir anda yerle bir oldu. 1 kişinin yaşamını yitirdiği yıkımda 2’si ağır olmak üzere 8 kişi yaralandı.
KAÇAK KAT VE DENİZ KUMU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 1988 yılında inşa edilen bina için mühendislik hizmeti alınmadığını, 1,5 katın kaçak eklendiğini ve deniz kumu kullanımı tespit edildiğini açıkladı.
4 GÖZALTI
Çöken bina ile ilgili gözaltına alınanların sayısı 4’e çıktı. Binanın girişindeki restoranın eski sahibi ile yeni sahibinin eşi de gözaltına alındı. Gözaltındaki 4 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Herhangi bir sallantı veya deprem olmadan bir binanın yıkılması büyük felaketin habercisi niteliğinde. deprem uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, A Haber yayınında İstanbul’un deprem durumunu ve yıkılan binayla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
“DAHA BÜYÜK FELAKET OLABİLİRDİ”
“İstanbul’da artık binalar yorulmuş durumda” diyen Prof. Dr. Öztürk, şunları anlattı:
“Statik ve denge bozuldu. Yük artık bir yere gitmeye başladı. Dün Küçükçekmece daha öncede Kartal’da binalar kendiliğinden yıkıldı. Kartal’daki bina 6 katlıydı yükü taşımadı diyebiliriz ancak Küçükçekmece’deki 3 katlı, işte bu daha kötü. 3 katlı bir binanın böylesine yıkımı fecidir. Takla atar gibi bir yıkım var. Burada iyi diyebileceğimiz tek bir şey var yıkım hafta sonu oldu ve sokaklar boştu. Daha büyük bir felaket olabilirdi. Bina burada bir devrilme eylemi yapıyor takla atma durumu söz konusu. Binanın zemini çeşitli nedenlerle boşalmış olabilir. Kanalizasyon ya da içme suyu hatlarında kaçak varsa zemini boşaltma riski olabilir. Binanın zemini oyuluyor. Bölgenin zemini de buna uygun bir zemindir. Kolonun kesilmesi de aynı şeye yol açabilir.”
“OLASI İSTANBUL DEPREMİNDE BAŞIMIZA NELER GELECEĞİNİ…”
“3 katlı bir bina ortada bir durum yokken yıkılıyorsa İstanbul’da olası bir depremde başımıza neler geleceğini göstermesi açısından çok önemlidir. Buradan almamız gereken dersler var. İstanbul nüfusunun neredeyse 3’te 1’inin oturduğu zemin haritasında sarı renkle gösterilen yerler zemin açısından özel bir bölge. Büyükçekmece’den Eminönü’ne kadar giden kuşağı söylüyoruz. Burada zemin çözülüyor, eriyor ve boşalıyor. Burada ev yapabilmek için mutlaka zemin iyileştirmesi yapılmalı. Buradaki zeminler sorunlu yeraltı heyelanı yaşanıyor.”