The Independent’ta yayınlanan bir makale sosyal medyada dolaşıyor. Makalede zekanın bazı istatistiksel göstergeleri tartışılıyor. Doğum sırası, vücut ağırlığı ve boy gibi faktörler arasında, kedi sahiplerinin köpek sahiplerinden daha zeki olabileceğini öne süren 2014 tarihli bir çalışma öne sürüldü. Peki bu doğru mu?
KEDİ İNSANI MISIN YOKSA KÖPEK Mİ?
Wisconsin Carroll Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada 600 kişiye kendilerini “kedi insanı”, “köpek insanı”, “her ikisi” veya “hiçbiri” olarak görüp görmedikleri soruldu. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta, katılımcıların %60’ının kendilerini “köpek insanı” olarak sınıflandırması ve yalnızca %11’inin kendisini “kedi insanı” olarak görmesidir. Geri kalanlar ya hayvanları ya ikisini birden sevdiklerini ya da hiçbirini sevmediklerini söyledi.
Katılımcılar daha sonra zekaları da dahil olmak üzere kişiliklerini belirleyen soruları yanıtladılar ve sonuçlar kesinlikle ilginçti!
Ankete göre köpek sahiplerinin daha enerjik ve dışa dönük oldukları, ayrıca kurallara ve düzenlemelere daha fazla saygı duydukları ortaya çıktı. Bir köpek/sahip ilişkisinin doğasını göz önünde bulundurduğunuzda bu mantıklıdır; Yürüyüşe çıkmak sosyal bir aktivite olabilir ve sorumlu köpek sahibi olmak, bir kedinin çok az saygı duyduğu disiplin ve kuralları gerektirir.
Kedi severler ise daha içe dönük, duyarlı ve pragmatik olma eğilimindeydi. Bu, bir kediye sahip olmanın genellikle bir kişinin evden çıkmasını gerektirmediği ve kedi sahiplerinin genellikle arkadaşlarından çok evcil hayvanlarının kahyası gibi hissettikleri gerçeğiyle bağlantılı olabilir!
En tartışmalı bulgu, kedi severlerin zeka testlerinde köpek severlere göre daha yüksek puan almasıydı. Peki bu, kedi sahiplerinin köpek sahiplerinden daha akıllı olduğu anlamına mı geliyor?
Kesinlikle hayır! Araştırmaya üniversite öğrencileri katıldı ve kedi seven grubun daha içe dönük olduğu, daha çalışkan ve dışa dönük köpek severler olduğu ortaya çıktı. Bu, bulguların evrensel olarak geçerli olacağı anlamına gelmiyor. Üstelik testler yalnızca belirli zeka türlerini belirliyor; bu da yüksek puan alan birinin, aynı derecede puan almayan birine göre genel olarak kesinlikle “daha zeki” olmadığı anlamına geliyor.